Публікації

ІНДЕКС «ОЛІВ'Є»: 2019 РОКУ НОВОРІЧНИЙ САЛАТ ПОДОРОЖЧАВ НА 11%

ІНДЕКС «ОЛІВ'Є»:  2019 РОКУ НОВОРІЧНИЙ САЛАТ ПОДОРОЖЧАВ НА 11%

Напередодні Нового року все більше набуває актуальності питання цін на продукти харчування. «Лиманські факти» пройшлися місцевими ринками й  дізналися, скільки ж доведеться витратити жителям району на  традиційний  святковий салат «Олів'є» наприкінці 2019 року  порівняно з 2018 роком.

Салат "Олів'є" з'явився у другій половині 18 ст. Автор страви – Люсьєн Олів'є, який тоді працював шеф-кухарем Московського ресторану «Ермітаж». Тривалий час Люсьєн зберігав свій рецепт у таємниці, і лише ближче до кінця століття він став доступний. Складався він не з дешевих продуктів: рябчики, ракові шийки, трюфелі, корнішони, оливки, ланспік*, картопля, огірки, салат та фірмовий соус "Провансаль". Також могли додавати телячий язик, чорну або червону ікру та соєвий соус. Однак поступово салат зійшов зі столів еліти, ставши стравою бідніших верств населення. (Для довідки: ланспік – це згущений, клейкий, прозорий бульйон, який має щільність желе).

Для підрахунку собівартості олів'є ми взяли найпоширеніший рецепт, до якого входять: картопля  (600 г), морква (250 г), цибуля  (200 г), варена ковбаса (600 г), яйця (8 шт), солоні огірки (500 г), банка консервованого зеленого горошку (425 г) та майонез.

У грудні 2018 року середня вартість олів'є з цими інгредієнтами становила  170,8 грн.

У грудні цього року за аналогічний набір продуктів ви заплатите на 18 грн чи на 11% більше, а саме – 188,9 грн.

До речі, за всеукраїнською статистикою найближчим часом на нас чекає зростання цін саме на  «народний» набір продуктів. Це підтверджує різке підвищення вартості овочів та хліба. Для любителів імпортних делікатесів у новорічному меню прогноз більше ніж приємний. Такий парадокс голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пояснює зміцненням курсу гривні: «Для імпорту зараз дуже хороші умови. Якщо минулого року долар був по 28 грн, то зараз він – 24,1-24,2 грн. Відповідно, багато імпортних товарів подешевшали».

Для тих, кому приївся класичний салат  «Олів'є», і з огляду на «здешевлення» імпортних товарів, ми пропонуємо оригінальний варіант – «Олів'є червоний».

Склад:

4 картоплини

300 г солоного лосося (сьомги, форелі або  суміші з них)

150 г креветок

1 морквина

2 свіжі огірки

100 г зеленого консервованого горошку, можна замінити замороженим горошком.

8 перепелиних яєць

1 ріпчаста цибулина

1 ст. оливкового майонезу

1 ч. л. паприки

½ лимону

сіль і мелений чорний перець за смаком

Приготування:

Відварити моркву та картоплю, очистити й нарізати дрібними кубиками. Також на кубики порізати солону рибу, огірки й цибулю. Змішати майонез і паприку. З'єднати всі підготовлені інгредієнти, додати горошок, посолити й поперчити і заправити соусом. Відварити перепелині яйця, очистити. Викласти салат на салатницю, покрити тонкими скибочками лимону, порізаними на половинки, по краях розкласти варені яйця і злегка втиснути їх. Між яйцями помістити варені й очищені креветки й подавати до столу. 

Смачного!




У вас є, що нам розповісти?
Поділіться з нами, заповнивши форму!